Aleš Kovář - Ryzlink vlašský 2020
Morava | bílé | suché
Vyzrálý a energetický Ryzlink vlašský od Aleš z Tasovic. Vyhýbá typické moravské medovosti a je hned pitelný. V závěru vás překvapí jemná slanost a dlouhý dozvuk.
Kategorie: | Bílá naturální vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Odrůda: | Ryzlink Vlašský |
Ročník: | 2020 |
Oblast: | Znojemská |
Země: | Česká republika |
Alkohol: | 11,5 % |
Objem: | 0,75 l |
Klasifikace: | Moravské zemské víno |
Charakteristika vína
Vyzrálý a energetický Ryzlink vlašský od Aleš z Tasovic. Vyhýbá typické moravské medovosti a je hned pitelný. V závěru vás překvapí jemná slanost a dlouhý dozvuk.
Vinařství Aleš Kovář
Aleš věří v unikátní kombinaci žulového podloží tasovických vinic a jejich polohy na mírných svazích nad zakrojeným údolím řeky Dyje. Spoléhá na zkušenosti a cit předchozích generací, které založily a hospodařily na zdejších viničních tratích.
Jeho cílem je nechat zdejší terroir plně projevit ve výsledných vínech s ohledem na specifika daného ročníku. Obdělává staré, až 50leté výsadby tradičních znojemských odrůd. Ve vinohradu respektuje a podporuje přírodní procesy, včetně redukce úrody a důsledně prováděných zelených prací. Tento přístup je uplatňován i ve sklepě, kde se řídí zásadou „nic do vína nepřidávat a nic z vína nebrat“. Vínu je ponechán jeho přirozený vývoj a čas.
Vína zrají jeden i více let v dřevěných sudech na kvasnicích a dále v lahvích. Nejsou ošetřována průmyslovými preparáty, čiřena ani filtrována. Před lahvováním je do některých vín přidáno pouze minimální množství plynné síry, a od ročníku 2021 nepřidává do vína žádnou síru.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Aleš věří v unikátní kombinaci žulového podloží tasovických vinic a jejich polohy na mírných svazích nad zakrojeným údolím řeky Dyje. Spoléhá na zkušenosti a cit předchozích generací, které založily a hospodařily na zdejších viničních tratích.
Jeho cílem je nechat zdejší terroir plně projevit ve výsledných vínech s ohledem na specifika daného ročníku. Obdělává staré, až 50leté výsadby tradičních znojemských odrůd. Ve vinohradu respektuje a podporuje přírodní procesy, včetně redukce úrody a důsledně prováděných zelených prací. Tento přístup je uplatňován i ve sklepě, kde se řídí zásadou „nic do vína nepřidávat a nic z vína nebrat“. Vínu je ponechán jeho přirozený vývoj a čas.
Vína zrají jeden i více let v dřevěných sudech na kvasnicích a dále v lahvích. Nejsou ošetřována průmyslovými preparáty, čiřena ani filtrována. Před lahvováním je do některých vín přidáno pouze minimální množství plynné síry, a od ročníku 2021 nepřidává do vína žádnou síru.
