Porta Bohemica
Porta Bohemica je naturální vinařství založené v roce 2010 ve Velkých Žernosekách, je známé svým zaměřením na výrobu suchých přírodně kvašených vín, pocházejících z jedinečného terroir Českého středohoří. Vinařství se může pochlubit hrozny pěstovanými na unikátní kombinaci vulkanického a opukového podloží, umocněném specifickým mikroklimatem nad řekou Labe. Název "Porta Bohemica", což v překladu znamená Česká brána, byl inspirován působivým přírodním geologickým útvarem, jehož krása se otevírá přímo z vinic.
Vinařství klade velký důraz na ruční práci ve vinohradu, která je považována za klíčovou součást výroby naturálních vín. S cílem minimalizovat použití postřiků se vinaři soustředí na pečlivý přístup k pěstování révy. Ručně sklizené hrozny jsou následně pomlety nebo pošlapány a rmut je ponechán na slupkách po několik dní. Výsledný mošt je pak nechán spontánně kvasit. Během zimních měsíců víno zraje ve sklepě, často v dubových sudech nebo v kvevri, což umožňuje, aby se víno přirozeně vyvíjelo a plně odráželo svůj odrůdový charakter a původ. Cílem Porta Bohemica je vytvářet harmonická vína s výraznou šťavnatou kyselinou, typickou pro tuto oblast.